Blanda färg själv

Har du något i hemmet som ska målas om? Varför inte blanda till din egen färg? Tro det eller ej, det behöver inte vara svårt att blanda färg själv. Nedan kommer ett grundläggande recept på vad som behövs och hur du gör för att blanda färg själv. Receptet gäller för täckfärg. Kom ihåg att olika pigment tar upp olika mycket olja, men utgå från att konsistensen ska likna lättfil. Var inte rädd för att testa dig fram. Du behöver: – 3,4 hg (4 dl) kokt linolja – 2,1 hg (3 dl) balsamterpentin – 5 ml (1 tsk) stickativ (torkmedel) – Pigment. Räkna med ca 1 kg zinkvitt till en vit basfärg. Vill du ha en ljus kulör blandar du sedan pigment i den vita färgen tills du har hittat en bra nyans. Vill du däremot ha en mörk och/eller stark kulör utgår du från det andra pigmentet och blandar i vitt tills du har fått färgen som passar dig. Följ dessa enkla steg:

1. Häll en liten del av den kokta linoljan i en burk och tillsätt pigment. Rör ut pigmentet till en jämn och blank smet med en platt träpinne.

2. Häll i ytterligare linolja. Tillsätt max 2 % stickativ.

3. Vill du bryta det nuvarande pigmentet tar du en annan kulör och blandar ut i färgen, alternativt gör den ljusare eller mörkare.

4. Förtunna färgen med balsamterpentin (eller lacknafta).

Annars blir färgen för fet och kommer dessutom att torka sämre. Inte så svårt som man kan tro? Att blanda färg själv kan till och med vara riktigt roligt, förutsatt att du har tid och inhandlar alla material som krävs. Nu kan du skapa den perfekta färgen till dina projekt. Lycka till!

(Visited 438 times, 1 visits today)