Måla om hemma

Funderar du på att måla om hemma? Det kan vara både roligt och ekonomiskt att måla om själv. Strunta i att hyra in någon som gör jobbet åt dig. Det är inte särskilt svårt att måla om hemma, men för nybörjaren kan det vara bra att ha koll på ett par saker. Om du slarvar eller hoppar över vissa steg i processen riskerar du att resultatet inte blir särskilt bra. Det finns givetvis olika åsikter om vad som egentligen behövs göras när man målar om i hemmet. Följande steg är dock viktiga att alltid följa för ett bra resultat:

1. Börja alltid med att spackla alla hål och sprickor efter exempelvis tavlor. Har rummet varit tapetserat kan det också vara bra att slipa ned tapetens skarvar för ett jämnare resultat. Slipa även de spacklade ytorna.

2. Ta bort alla lister som inte ska målas. Om detta inte är möjligt är det viktigt att du tejpar dem så att ingen färg stänks eller läcker in på dem. Gör likadant med exempelvis fönster och dörrkarmar.

3. Flytta ut hyllor och möbler till mitten av rummet så att du har ordentligt med plats att röra dig på under målningen. Täck för delar av golv och möbler så att ingen färg hamnar på dem.

4. Tvätta och/eller dammsug bort smuts och damm från väggarna.

5. Nu är det dags att måla! Det är alltid rekommenderat att göra ett färgtest på väggen innan du börjar måla mer. På det sättet ser du till att färgen ser ut som du har tänkt dig. Du kan behöva grundmåla med vit färg om den tidiga färgen eller tapeten varit färgstark eller mönstrad. I det slutgiltiga steget målar du resten av rummet metodiskt. Börja på ett ställe och följ en tydlig riktning. Lycka till med att måla om hemma!

(Visited 158 times, 1 visits today)