Äggoljetempera har naturliga ingredienser

Äggoljetempera kan blandas med olika pigment

Äggoljetempera är en härlig produkt som består av fyra naturliga ingredienser, närmare bestämt ägg, linolja, vatten och pigment. Eftersom färgen är en färskvara blandar du i regel ihop den inom ett dygn innan du målar med färgen. Äggoljetempera som du köper färdig i butik har längre hållbarhet. Det handlar om en mycket slitstark färg som skyddar det material du målar och ger en speciell lyster. Det kan dock ta ganska lång tid innan färgen torkar. Särskilt om du använt kallpressad linolja och om du målar på trä, oljan tar sig nämligen djupt in i träets fibrer. Genom att arbeta med flera lager av färgen bestämmer du hur mycket du vill att underlaget ska synas igenom färgen. Vid målning av nytt trä är det vanligt med lite extra vatten i den första strykningen. Ett annat traditionellt tips är att efterbehandla ordentligt härdad äggoljetempera genom så kallad glansborstning eller genom vaxning. Den senare metoden ger ett mycket bra skydd mot nedsmutsning. Olika typer av tempera var vanligt förekommande inom det medeltida måleriet.

(Visited 147 times, 1 visits today)