Ska jag måla med miljövänliga färger?

Vill du måla med miljövänliga färger? Då ska du börja med att välja bort de flesta plastfärger (bland annat för att de är baserade på petroleum) och färger som är baserade på eller kräver att du använder lösningsmedel, vid t.ex. rengöring av penslar. Vill du vara helt säker på att du använder miljövänliga färger kan du ganska enkelt blanda egna av helt vanliga naturliga råvaror. En bra färg för bland annat trä får du genom att blanda linolja med ägg, vatten och ekologisk pigment. En sådan färg som kallas äggoljetempera kan ibland vara så ren att man skulle kunna slicka sig om fingrarna medan man målar med den. Andra miljövänliga färgtyper som finns i handeln är slamfärg, kalkfärg och limfärg. För oss som tänker miljövänligt är det viktigt att veta att det alltid är mer miljövänligt att bevara istället för att köpa nytt. Där spelar ommålning en viktig roll eftersom vi på så sätt kan skydda och förlänga livslängden på sådant som utemöbler och fönsterkarmar.

(Visited 136 times, 1 visits today)